Πέμπτη 21 Αυγούστου 2014

Σύρος............η Αρχόντισσα των Κυκλάδων”
                    της Πάλλα Μαριαρένας
 Το καλοκαίρι του 2021 θα είναι ένα Συριανό Πολιτιστικό καλοκαίρι;;;; Γιατι όχι;;; Αφού η Σύρος αξίζει και όχι άδικα να κερδίσει το στοίχημα και να είναι αυτή που θα κατακτήσει τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης.

Μετά από ολιγοήμερες διακοπές στην Πρωτεύουσα των Κυκλάδων, διαπίστωσα ιδίοις όμμασι ότι πρόκειται για νησί που είναι ένα μωσαικό ανθρώπων και πολιτιστικών στοιχείων και ένας συνδυασμός Κυκλαδίτικου Πολιτισμόυ, Νεοκλασικής Αρχιτεκτονικής και Μεσαιωνικών χαρακτηριστικών. Η θέση της, η ομορφιά της, τα αξιοθέτα και φυσικά η Ιστορία της, την έχουν καταστήσει έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς διακοπών.
Η Αρχοντική Ερμούπολη εντυπωσιάζει με την πλατεία Μιαούλη στο κέντρο της όπου δεσπόζει επιβλητικό το Δημαρχείο (δημιοργία Τσίλλερ) καθώς και πολλά άλλα νεοκλασικά κτίρια, όπως το πνευματικό κέντρο, το Βιομηχανικό Μουσείο τα οποία αναδεικνύουν την ομορφιά της.
 Στο κέντρο πολλά εμπορικά καταστήματα, Καζίνο και πιο δίπλα η “Παναγία των Ψαριανών”, όπου βρίσκεται η η εικόνα της Κοιμήσεωςτης Θεοτόκου του El Greco. Ο δρόμος στα δεξιά της πλατείας Μιαούλη οδηγεί προς το θέταρο Απόλλων που΄ναι η μικρογραφία της σκάλας του Μιλάνο και στη συνέχεια ανηφορίζοντας ο μεγαλοπρεπής ναός του Αγίου Νικολόυ με τους μαρμάρινους ιωνικούς κίονες. Προχωρώντας η περιοχή “Βαπόρια”, συνοικια εφοπλιστών με αρχοντικά σπίτια, μια πανέμορφη περιοχή του νησιού απ΄όπου αγναντεύει κανείς το απέραντο γαλάζιο.
 Σημαντικός προορισμός ο λόφος της Άνω Σύρου!! Ένας Μεσαιωνικός οικισμός , Μουσείο του Μ. Βαμβακάρη, θυμίζει πραγματικό Κυκλαδονήσι. Στην κορυφή είναι ο ναός του Σαν Τζώρτζη που είναι η μητρόπολη των καθολικών με υπέροχη θέα και απέναντι ακριβώς ο άλλος λόφος στο ύψος του οποίου δεσπόζει η εκκλησία της Ανάστασης!
  Οι παραλίες και οι αμμουδιές είναι όμορφες και εύκολα προσβάσιμες και υπάρχουν κολπίσκοι όπως του Γαλησσά, της Βάρης, του Κινίου, του Φοίνικα και πολλών άλλων. 


Η αλήθεια είναι ότι η Σύρος δεν είναι το κλασικό κυκλαδονήσι με τα γαλανόλευκα σπίτια και η Νεοκλασική ομορφιά της απεικονίζεται ως τη Ντελαγκράτσια που συναντάς εντυπωσιακά αρχοντικά σπίτια, επαύλεις και καστρόσπιτα.
Η Σύρος μπορεί να κάνει το όραμά της πραγματικότητα, προωθώντας το δημιουργικό της προφίλ και αναδεικνύοντας την πολιτιστική της ταυτότητα, κερδίζοντας έτσι τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, θεσμό τον οποίο καιέρωσε το 1985 η Μελίνα Μερκούρη με στόχο την προσέγγιση των λαών.
Με αυτόν τον τρόπο φυσικά, η Σύρος θα μεγιστοποιήσει οφέλη, οικονομικά, τουριστικά, κοινωνικά και όλες οι Κυκλάδες ως Πρωτεύουσά τους , θ΄αποκτήσουν μια άλλη Αναπτυξιακή διάσταση.

 Όλοι εμείς από την Κοζάνη, στηρίζουμε την υποψηφιότητα της Σύρου για Πολιτιστική Ευρωπαική Πρωτεύουσα 2021 και της ευχόμαστε ολόψυχα Καλή Επιτυχία!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου